Cytat Dnia


Siedemnastu. Wszyscu uzbrojeni po zęby. Siedemnastu,ale kto by ich tam liczył?.
Warto przeczytać


2 Marca 


Sławek 


IZABELA 


R 


21 Listopada 


 
Księga przepisów
Kategorie ť Sałatki
Ostatnio dodaneNajbardziej oglądane Najlepiej oceniane
Ananasowo - grejpfrutowa Ananasowo - grejpfrutowa   

SkładnikiSkładniki  
  • 1 ananas
  • 1 grejpfrut
  • 1 sałata lodowa
  • 2 surowe marchewki starte na największym oku tarki
  • 1 koper włoski
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki pestek ze słonecznika
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • przyprawa w mini kostkach Bazylia KNORR
  • sól i pieprz


Trudność:łatwa
Wegetariańska:Nie
Odsłon:94446
Ocena:2,50 (2 ocen)
Data dodania;:03.lut.2007
Autor:Kacha
OpisOpis  Obierz ananasa. Najlepiej się obiera ananasa za pomocą ząbkowanego noża do chleba. Odetnij najpierw końcówkę z liśćmi i piętkę po drugiej stronie owocu. Następnie odkrój skórę, tak żeby nie zostało ani jedno zdrewniałe oczko w miąższu. Ostatnim etapem jest rozkrojenie miąższu na cztery części i usunięcie rdzenia, który idzie pionowo wzdłuż całego owocu. Jest on niezdrowy dla żołądka. Na pewno zauważyłeś, że ananasy z puszki mają pośrodku dziurę na wylot, to znaczy, że mają już wycięty rdzeń. Pokrój ananasa w grubą kostkę i przełóż kawałki do dużej miski. Marynata: zroluj grejpfruta, aby był bardziej soczysty. Przekrój go na pół i za pomocą widelca wyciśnij, do kolejnej miski, sok z obu połówek. Sprawdź, czy nie wpadły do niej pestki. Jeżeli tak, to je wyjmij. Zdejmij liście z kopru włoskiego i zostaw je na później. Koper przekrój na pół, wytnij piętę. Zdejmij pierwszą warstwę i przekrój połówki kopra na pół. Teraz ćwiartki pokrój w piórka. Włóż je do miski z sokiem z grejpfruta. Dosyp sól i pieprz, wymieszaj. Zafoliuj miskę i włóż ją do lodówki na 20 minut. Włóż na zimną patelnię pestki ze słonecznika i praż je, bez tłuszczu, około 5 minut. Podczas prażenia wstrząsaj patelnią. Zdejmij pierwszą warstwę liści z sałaty, są nieładne. Przekrój ją na pół, zdejmij piętę, spłaszcz sałatę rękoma przyciskając ją do blatu i pokrój w paseczki. Następnie przekrój paseczki na pół. Pokrojoną tak sałatę przełóż na sitko i umyj dokładnie pod bieżącą wodą. Odwiruj ją z nadmiaru wody. Można w tym celu użyć czystej ściereczki. Ale osuszanie każdego listka w ten sposób zabiera mnóstwo czasu. Zamiast tego można użyć plastikowej ręcznej wirówki. Opłukaną sałatę włóż do wewnętrznego koszyczka wirówki. Nakryj pokrywką z korbką i kręć. Cała woda spływa po ściankach. Taka wirówka jest bardzo tania i dostępna w sklepach z gospodarstwem domowym. Sałatę dodaj do miski z ananasem. Dodaj teraz do miski: prażone pestki ze słonecznika, cebulę, marchewkę i posiekane bardzo drobno liście kopru włoskiego i wymieszaj kolorową sałatkę. Wyjmij z lodówki marynatę. Wyciągnij koper włoski i włóż go do miski z sałatką. Sosu z grejpfruta nie dodajesz do sałatki. Dodaj sól i pieprz (nie za dużo soli). Rozdrobnij przyprawę w mini kostkach. Bazylia KNORR i wymieszaj całość dokładnie.

Ocena przepisu
1 (Zły)5 (Dobry)
Ricettario by Vamba Polonizacja : sogo

Imieniny


25 Kwietnia 2024
Czwartek
Imieniny obchodzą:
Jarosław, Marek,
Wasyl
Do końca roku zostało 251 dni.



Fazy Księżyca: "Między pierwszą kwadrą a pełnią"

Fazy Księżyca: Odwiedź stronę projektu

"Między pierwszą kwadrą a pełnią"









Powered by Sennik.org.pl 2006 @
Zakaz kopiowania, przetwarzania, modyfikowania i rozpowszechniania tresci zawartych na stronie bez pisemnej zgody ich autora.
Wszelkie grafiki oraz oznaczenia sa wylacznie wlasnoscia Sennik.org.pl
Jesli zdarzy sie sytuacja plagiatu jestesmy gotowi wysunac wnioski prawne w kierunku plagiatora z pelna ich surowoscia.

-->