Cytat Dnia


Przyjazn jest subtelna rozkosza szlachetnych dusz.
Warto przeczytać


CZESŁAWA 


19 Sierpnia 


Jakub 


JUDYTA 


2 Styczeń 


 
Księga przepisów
Kategorie ť Dania Główne
Ostatnio dodaneNajbardziej oglądane Najlepiej oceniane
Tarta Tarta   

SkładnikiSkładniki  
  • 250 g mąki
  • żółtko
  • 1/2 szklanki wody, szczypta soli
  • 300 g masła
  • 2,5 kg porów
  • 1 gałka muszkatołowa
  • 200 g szynki
  • 250 g świeżego tuńczyka
  • 2 żółte papryki
  • 200 g miniaturowych pomidorków
  • świeże zioła: na przykład bazylia, tymianek, mięta
  • 3/4 szklanki śmietany
  • 4 jajka
  • 100 g żółtego sera


Trudność:łatwa
Wegetariańska:Nie
Odsłon:25352
Ocena:3,00 (1 ocen)
Data dodania;:31.sty.2007
Autor:Kacha
OpisOpis  Kruche ciasto robi się błyskawicznie. Wysyp na stolnicę mąkę i sól. Zrób w niej wgłębienie, wlej w nie żółtko, wodę i zagnieć wszystko razem z pokrojonym na kawałeczki masłem. Ciasto powinno stać się jednolitą masą. Uformuj je w kulę. Owiń w folię i wstaw do lodówki na około pół godziny. Kiedy ciasto będzie się chłodzić, przygotuj nadzienie. Nadzienie tuńczykowe: Papryki połóż na zapalonym palniku gazowym. Chodzi o to, żeby skórka zwęgliła się ze wszystkich stron. Nożem oskrob czarną skórkę, usuń gniazda nasienne i pokrój paprykę w małą kostkę. Tuńczyka też pokrój na małe kawałeczki i zmieszaj z papryką. Posiekaj zioła i wymieszaj je w misce z tuńczykiem i papryką. Pokrój pomidorki na pół i odłóż na później. Nadzienie porowe Obierz pory z wierzchniej skórki i zostaw tylko ich białe części. Każdy por rozkrój wzdłuż na cztery ćwiartki tak, żeby powstał wachlarzyk (uwaga: nie do końca). Dzięki temu łatwiej ci je będzie dokładnie opłukać. Pokrój pory na małe kawałeczki i wrzuć na rozgrzane masło, dodaj soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku. Smaż pory, aż będą miękkie. W tym czasie pokrój szynkę na małe kawałeczki. Pory i szynkę wymieszaj w misce. Ostatni etap przygotowań jest najłatwiejszy. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na cienki placek. Wysmaruj formę do tarty masłem i włóż do niej ciasto. Dokładnie przyciśnij ciasto do brzegów, żeby wypełniło faliste boki formy. Ponakłuwaj spód widelcem w ten sposób zapobiegniesz tworzeniu się wybrzuszeń lub bąbelków powietrza. Wsyp do środka nadzienie porowe lub tuńczykowe. Zmieszaj w miseczce śmietanę z jajkami i zalej nią tartę. Śmietanę wymieszaj z nadzieniem. (Jeśli robisz tartę tuńczykową powciskaj w nadzienie pokrojone pomidorki.) Posyp całość tartym żółtym serem.

Ocena przepisu
1 (Zły)5 (Dobry)
Ricettario by Vamba Polonizacja : sogo

Imieniny


29 Kwietnia 2024
Poniedziałek
Imieniny obchodzą:
Angelina, Augustyn,
Bogusław, Hugo,
Hugon, Paulin,
Piotr, Rita, Robert,
Roberta, Sybilla
Do końca roku zostało 247 dni.



Fazy Księżyca: "Między pierwszą kwadrą a pełnią"

Fazy Księżyca: Odwiedź stronę projektu

"Między pierwszą kwadrą a pełnią"









Powered by Sennik.org.pl 2006 @
Zakaz kopiowania, przetwarzania, modyfikowania i rozpowszechniania tresci zawartych na stronie bez pisemnej zgody ich autora.
Wszelkie grafiki oraz oznaczenia sa wylacznie wlasnoscia Sennik.org.pl
Jesli zdarzy sie sytuacja plagiatu jestesmy gotowi wysunac wnioski prawne w kierunku plagiatora z pelna ich surowoscia.

-->