Cytat Dnia


Wywierać na kogos wpływ znaczy to obdarzać go swoją doszą.
Warto przeczytać


20 Października 


19 Lipca 


19 Kwietnia 


J 


31 Maja 


 
Księga przepisów
Kategorie ť Dania Główne
Ostatnio dodaneNajbardziej oglądane Najlepiej oceniane
Pizza WojtkaPizza Wojtka   

SkładnikiSkładniki  
  • 250 g Maka
  • 3/4 szklanki woda
  • 30 g Drozdze
  • 1-2 łyżeczki soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek


Trudność:łatwa
Wegetariańska:Nie
Odsłon:31465
Ocena:1,00 (1 ocen)
Data dodania;:07.lis.2006
Autor:Wojtek
OpisOpis  Nadzienie: 20 dag sera żółtego zielone oliwki 1 cebula 15 dag pieczarki oregano bazylia oliwa z oliwek Sos: 1/2 małej cebuli mały przecier pomidorowy w puszce przyprawy
Sposób przyrządzeniaSposób przyrządzenia  Sos: Na oliwie lekko podsmażamy niewielka ilość cebuli, dodajemy przecieru rozcienczonego wodą, przyprawiamy solą, cukrem, przyprawą typu Kucharek (ewentualnie dajemy troche Maggi). Można dosypać również trochę oregrano, bazyli lub chili. Całosc dusimy pare minut i odstawiamy do ostygniecia. Ciasto: W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże i zostawiamy na chwile w cieplym miejscu, dodajemy soli, cukru i oliwy (najlepiej z oliwek) - mieszamy. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub w maszynie i zostawiamy do wyrośniecia na minimum godzinę. Ciasto wałkujemy (lub ręcznie rozprowadzamy) tak, aby powstał placek o średnicy mniej wiecej 30cm, smarujemy oliwą i nakłuwamy widelcem w paru miejscach. Nadzienie: Na pizzę wykładamy sos, który posypujemy startym serem (najlepiej mozarella choć moze byc inny). Nastepnie na ser wykładamy składniki nadzienia (pieczarki, oliwki, cebula, ale może być też salami, szynka itp.). Uwaga: należy uważać aby nie użyć w zbyt dużych ilościach składników które pusczą dużo soku, gdyż pizza moze sie utopić ;) Całość posypujemy oregano (dużo), bazylią i kropimy niewielką ilościa oliwy, można dla smaku troszkę posolić. Pieczenie: W pizzeriach pizze pieczona jest w specjalnych piecach dlatego uzyskanie podobnej pizzy wymaga troche kombinowania :). Można podobno kupić specjalny kamień, który wkłada się do piekarnika i piecze na nim pizzę. Jednak jest tańsza metoda która przynosi rownie dobre efekty: Na spód piekarnika należy połozyć do góry nogami blachę do pieczenia, najlepiej jakąś w miarę grubą. Następnie rozgrzewamy piekarnik (okolo 20 minut) do temp. conajmniej 250 stopni. Kiedy temperatura jest odpowiednia pizzę wkładamy do piekarnika. Bezpośrednio na odwróconą blachę lub po prostu na innej (najlepiej cienkiej) blaszce. Piec należy od 9 do 12 minut w zależnosci od tego, jakie składniki znajdują się na wierzchu i jak grube jest ciasto. Wysoka temperatura pieczenia (>250) to warunek uzyskania pizzy podobnej jak w pizzerii. Składniki podano na okrągłą pizze o średnicy ok. 30 cm. Smacznego.

Ocena przepisu
1 (Zły)5 (Dobry)
Ricettario by Vamba Polonizacja : sogo

Imieniny


4 Maja 2024
Sobota
Imieniny obchodzą:
Florian, Grzegorz,
January, Michał,
Monika, Paulin,
Strzeżywoj
Do końca roku zostało 242 dni.



Fazy Księżyca: "Między pełnią a trzecią kwadrą"

Fazy Księżyca: Odwiedź stronę projektu

"Między pełnią a trzecią kwadrą"









Powered by Sennik.org.pl 2006 @
Zakaz kopiowania, przetwarzania, modyfikowania i rozpowszechniania tresci zawartych na stronie bez pisemnej zgody ich autora.
Wszelkie grafiki oraz oznaczenia sa wylacznie wlasnoscia Sennik.org.pl
Jesli zdarzy sie sytuacja plagiatu jestesmy gotowi wysunac wnioski prawne w kierunku plagiatora z pelna ich surowoscia.

-->